Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayısta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kesin sonuçlarını Resmi Gazeteye gönderdi.
Milletvekili genel seçimleri için son itirazlar 21-28 Mayıs arasında Yüksek Seçim Kurulu’na yapıldı. Bu itirazların görüşülüp karara bağlanmasının ardından kesin sonuçlar Resmi Gazete’ye gönderildi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs’ta yapılan 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi kesin sonuçlarının ilan edilmek üzere Resmi Gazete’ye gönderildiğini açıkladı.
Haberin Devamı
YSK Başkanı Yener, 14 Mayıs’ta yapılan 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarına ilişkin açıklamada bulundu. Yener, milletvekili seçimlerine ilişkin itiraz sürecinin sona erdiğini belirterek, “Kurulumuz 29 Mayıs 2023 tarihindeki toplantısında olağanüstü itirazları değerlendirmiş ve sonuçlandırmıştır. Bugünkü yapmış olduğumuz toplantı sonucunda 28’inci dönem milletvekili kesin sonuçları ilan edilmek üzere Resmi Gazete’ye gönderilmiştir. Yapılan seçimler sonucunda yurt içinde yüzde 88.92, yurt dışında yüzde 53.80 oranında katılım olduğu görülmüştür. Yurt içi, yurt dışı ve gümrükler dahil olmak üzere Türk halkının toplam yüzde 87.05 oranında seçimlere katılım sağladığı görülmüştür” dedi.
Haberin Devamı
İŞTE VEKİL SAYILARI
Partilerin 28’inci dönemde çıkardığı milletvekili sayılarını da açıklayan Yener, “Yapılan seçimler sonucunda Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 268, Yeniden Refah Partisi’nin 5, Milliyetçi Hareket Partisi’nin 50, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin 61, Türkiye İşçi Partisi’nin 4, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 169, İYİ Parti’nin 43 milletvekili kazandığı anlaşılmış olup, sonuçların siyasi partilerimize ve Türk demokrasisine hayırlı olmasını diler, kamuoyuna saygıyla sunarız” diye konuştu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRSon dakika: CHP’de kritik isim odasını boşalttı! Kılıçdaroğlu istifaları kabul edecekHaberi Görüntüle
SEÇMEN SAYISI 60 MİLYON
14 Mayıs’taki seçimlerde toplam 60 milyon 774 bin 565 seçmen oy kullandı. Kayıtlı seçmenlerden 53 milyon 994 bin 11’i sandığa gitti, 52 milyon 627 bin 866’sı geçerli sayıldı.
YEMİN GÜNÜ
TBMM İçtüzüğünün “İlk toplantı, andiçme ve göreve başlama” başlıklı üçüncü maddesine göre, ilk birleşimde, öncelikle milletvekillerinin ant içme töreni yapılacak.
Ant içme, her milletvekilinin Anayasadaki metni kürsüden yüksek sesle aynen okumasıyla gerçekleştirilecek. Milletvekilleri; seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içecek.
Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında ant içebilecek.
Milletvekilleri ant içerek göreve başlayacak. Ant içmekten imtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak.
Haberin Devamı İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRYeni kabine yemin günü açıklanacakHaberi Görüntüle
BAŞKANLIK DİVANI
Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, Geçici Başkanlık görevini yapacak. İkinci derecede en yaşlı üye, Başkanvekilliği görevini yerine getirecek. En genç 6 milletvekili de geçici olarak katip üyelik yapacak.